Mijn zoektocht


In 1975 ben ik b
egonnen met onderzoek naar mijn stamboom van vaderskant. Waarom ik daarmee begonnen ben, ik weet het nu niet.

Ik begon met het uitzoeken van mijn eigen familienaam Meeren. Later kwamen daar het zoeken naar de familie van mijn moeder Jeanne Dekkers bij, naar de familienaam Snoeren van mijn vrouw en haar moeder Toos Andries. Van de families heb ik de voorouders aan vaders- en moederskant uitgezocht. Die staan in zogenaamde kwartierstaten.

De beschrijvingen en schema's en de  Namenlijst maak ik aan vanuit het stamboomprogramma Aldfaer. De informatie komt ook op Geneanet. Beide overzichten geven net weer wat andere informatie vanuit wat ik heb vastgelegd.

In Aldfaer zijn ook de nog levende personen vastgelegd. Die zijn op deze  site en op Geneanet niet te zien vanwege de privacywetgeving. Dat is vaak niet leuk, als je op zoek bent naar wie er nu familie van je zijn.


Hieronder hoe het in de tijd verlopen is.

Het was de tijd van de Rolling Stones, rijden op een Zundapp, het maken van een goedkope Tienertoer met de trein en van lange haren. In die tijd ging ik zoeken in telefoongidsen of er nog meer mensen buiten mijn familie ook de naam Meeren hadden, ging ik bij mensen langs om informatie te vragen, vaak ook om kennis te maken. Ze zullen best weleens geschrokken zijn, als ik mezelf zo zie, na al die jaren.

Daarnaast schreef ik brieven naar gemeentes om informatie uit de Burgerlijke Stand, schreef naar verschillende archieven, en ging ook zelf naar archieven, zoals het stadsarchief in Breda, het Rijksarchief in Den Bosch, en het archief in Antwerpen. Toen kreeg je nog vaak de originele akten en doop, trouw of begraafboeken in handen.  Het was er vaak heel rustig, gezellig klein en intiem. Wat ik te weten kwam, schreef ik op de achterkant van een kalenderblad, en als ik heel klein schreef, kon er best veel op. Een computer om alle gegevens in vast te leggen had je toen niet. Hieronder een deel van dat blad van Mei 1975. Met excuses voor het hieroglyfen-schrift.

Ieder die ik kon vinden in het telefoonboek vond met de naam Meeren kon ik plaatsen bij de stamboom van mijn eigen familie of bij een 2e stamboom. De 2 stambomen hebben hun oorsprong in het gebied van Ginneken en Bavel (bij Breda).

Van mijn eigen stamboom kwam ik met zekerheid terug tot 1695 en had een sterk vermoeden dat Jacob Peeter Meeren een zoon moest zijn van Peeter Cornelis Denijs Meeren, maar kon het niet bewijzen. 
Voor de andere stamboom kwam ik met Hendrieck Adriaen Meiren tot 1709, en vermoedde dat hij een zoon was van Adrianus Henrici Meiren, maar kon ook deze niet met zekerheid zeggen.
Achteraf bleken beide vermoedens te kloppen.

 

 


Omdat ik de 2 stambomen niet verder kwam, ging ik door met het maken van een kwartierstaat, waarbij ook mijn moederskant (familie Dekkers uit Helvoirt) een plek kreeg.

 

 

Hiernaast de trouwfoto van mijn vader Kees Meeren en mijn moeder Jeanne Dekkers. Mijn vader was geboren in  De Moer (Loon op Zand) en mijn moeder in Helvoirt. Ze trouwden op dinsdag 14 oktober 1952 in de St. Nicolaaskerk in Helvoirt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En toen sloeg de nieuwsgierigheid ook over naar de kwartierstaat van mijn vrouw,  Marianne Snoeren (familie Snoeren en familie Andries uit Dongen).

De zoektocht naar de familie Andries strandde bij Tade Andries. Hij is afkomstig uit Kortswagen in Friesland en trouwde rond 1787 met de Oosterhoutse Adriana Vissers. Bij het overlijden van Adriana op 15 maart 1840 wordt hij Dade Andriesse de Jong genoemd.

Ik vraag me af, hoe Dade vanuit Friesland in aanraking komt met Adriana uit Oosterhout? In die tijd voeren er nogal wat boten tussen Friesland en Oosterhout. De Woudsenders haalden in Oosterhout 'dick bier'. Dat was duurder bier, maar ook langer houdbaar dan gewoon bier. Misschien was Dade op zo'n boot als bemanningslid meegevaren.

Rond 1978 ben ik de zoektocht gestopt. Ik kwam niet verder en dat inspireerde niet. Bovendien namen mijn werk en mijn studie en mijn gezin  veel tijd in beslag.

Maar de vragen en vermoedens bleven toch ergens in mijn achterhoofd hangen. Dat bleef zo tot 2003.
Toen werkte ik bij Record Service Benelux in Breda en het bedrijf zou gesloten worden. Om de zinnen te verzetten, kwam de oude hobby weer naar boven.
Die werd ook aangewakkerd door mijn collega Ton van Sprundel, die in zijn familiekring met stamboomonderzoek bezig was en nog steeds is.
 

Toen kwam ik in contact met Bert van Onzenoord, een familielid uit Tilburg, die nog het nodige over mijn overgrootvader Jan Baptist Meeren kon vertellen. Zo ook waar hij gewoond had: de boerderij is herbouwd in 1953 en staat op Baan 16, gemeente Loon op Zand. Jan Baptist pachtte in 1875 de boerderij. Hieronder een foto van 2003 en een foto van rond 1920. Als je die foto in gedachte een kwart slag draait, zie je dat de grondvorm nog klopt.
In de tussentijd waren er computers gekomen, internet en programma's zoals Aldfaer om de stamboomgegevens in vast te leggen. Aan dat monnikenwerk ben ik toen begonnen.
 

In november 2007 ontmoette ik Jos Meeren opnieuw, na mijn eerste bezoek in 1975. Jos behoort tot de ene stamboom en ik tot de andere. Hij was aangestoken door het stamboomvirus en kon bevestigen dat mijn vermoeden over Hendrieck Adriaen Meiren juist was geweest.


Februari 2008 kwam ik na ruim 30 jaar verder met mijn eigen stamboom:
 
Mijn oudste stamvader was Jacob Peeter Meeren. Ik wist uit de nalatenschap bij zijn dood in 1701 dat hij een broer had, Jan Peeter Meeren, zout en korenmeter in Breda.
In 1975 heb ik van een kaartje uit de kaartenbak uit het stadsarchief in Breda opgeschreven: 11 mei 1736 akte over de nalatenschap van Jan Peeter Meeren, vermelding van Petronella Meeren.
Als ik kon achterhalen hoe Petronella familie was, kwam ik misschien verder. 
 
De akte ben ik op microfiche gaan bekijken in het Stadsarchief van Breda (de oorspronkelijke krijg je tegenwoordig niet meer in handen).
Daar stond in dat Jan Peeter de oom was van Petronella Meeren.
Deze Petronella is een dochter van Laureijs Peeter Meeren, en deze laatste is daarmee een broer van Jan Peeter Meeren en ook van Jacobus Peeter Meeren en zij hebben een zus Joanna Peeter Cornelis Denis Meeren.
Ik had steeds verder terug in de tijd gezocht, dus voor 1695, maar vond het antwoord in een akte juist van later.

 

Op internet kwamen steeds meer archiefgegevens ter beschikking en dat maakte het zoeken een stuk toegankelijker. Het waren nog wel vooral de gegevens die vanuit klappers en kaartenbakken waren ingevoerd in databases. De oorspronkelijke documenten komen nu mondjesmaat digitaal ter beschikking.
Vroeger keek ik in telefoonboeken, tegenwoordig kijk je op Hyves en ik zie daar nog heel wat keren de naam Meeren voorkomen, die ik zo niet kan plaatsen in mijn stambomen. Nog veel uit te zoeken dus.

Met het beschikbaar komen van gegevens op internet is de bescherming van de privacy steeds nadrukkelijker in beeld gekomen. Op de website worden van levende personen alleen relaties vermeld. Gegevens komen beschikbaar 10 jaar na overlijden, 75 jaar na trouwen, of 100 jaar na geboorte.