Home Page

Welkom op de stamboomSitE
 Familie Dekkers

Samen met een aantal neven en nichten willen we een rŽunie organiseren in 2021 in Helvoirt na de vorige editie van 2007, uitgaande van opa Janus 
Dekkers en oma Woutje Schoonus. Hun trouwfoto van 17 mei 1920 in Helvoirt staat hiernaast.
Het is een mooi moment om de stamboom bij te werken. Van iedere 'tak" is gevraagd om o.a. klein- en achterkleinkinderen, en foto's toe te voegen. Lobke Dekkers kreeg van haar vader het familiestamboek, het trouwboekje. De 1e pagina is hier te zien.


Vanuit BelgiŽ is maart 2020 het MamaMito project gestart. Dat gaat over de voormoeders, mogelijk in combinatie met mtDNA, dat via de moeder overgedragen wordt.
Op de site kun je die gegevens vastleggen. Ik ben daar begonnen met mezelf als uitgangspunt, en vervolgens mijn moeder Jeanne Dekkers uit Helvoirt, en haar moeder Woutje Schoonus uit Helvoirt. Stap voor stap zal ik dat verder invoeren, en hier op de site laten weten. Voor de broers en zussen van mijn moeder geldt dezelfde lijn.

Verder uitgezocht:  als moeder van Woutje Schoonus is dat Maria de Groot, geboren 1865 in Dordrecht, overleden 10 mei 1940 in Helvoirt (de dag van de Duitse inval door een bom).
Haar moeder is Elisabeth Paijens, geboren 27 mei 1835 in de Hoeven in Vught, overleden 8 januari 1905 in Vught. De moeder van Elisabeth is Sophia Ophoff, geboren op 3 juni 1807 in Vught, gestorven toen ze 27 was in Vught.
Maria Mahie is haar moeder, gedoopt in de Sint Lambertusparochie in Vught op 7 juni 1766, gestorven 1836 in Vught. (laatste gevonden 27 mei)

 

Familie Andries

Renť Andries heeft begin 2020 de historie van de familie Andries een generatie verder weten te brengen. De vader en moeder van Tade Andries zijn Andries Tates en Jetske Jans. Dus geen De Jong als familienaam, zoals binnen de familie gedacht werd.
Op 13 juli 1760 is in Slooten in Friesland Tate gedoopt:De Fries Tate ging trouwen met de Oosterhoutse Adriana. De laatste afkondiging van hun voorgenomen huwelijk was op zondag 25 februari 1787 in Langezwaag, en ze trouwden op dinsdag 27 februari in Oosterhout.
Ik vroeg me af of het wel haalbaar was om zo snel weer in Oosterhout te komen. Tussen laatste dienst en trouwen zal tussen 44 en 51 uur gezeten hebben. Ik heb twee mogelijke routes bedacht: een route met de trekschuit, en een route met een vrachtschip (te bekijken met Google Earth). Het lijkt allemaal net te kunnen passen in de tijd. Met dank aan Ad Boerefijn voor de zeil- en navigatie informatie. Ik heb aan Tresoar in Leeuwarden informatie gevraagd o.a. over Tate, die schippersknecht was, en mogelijk in het schippersgilde vermeld staat.

Bedenk me dat de taal die Tate sprak voor de Oosterhouters vreemd geklonken zal hebben, en andersom ook. Zijn naam werd  dan ook vaak anders geschreven, zoals hieronder te zien is.

Renť heeft de kohieren van het gemaal en van het hoofdgeld van Oosterhout doorgespit, en daar de familie meerdere keren gevonden. Waardevolle bronnen in de tijd dat er nog geen bevolkingsregister was!
Hieronder: Daaden de Vries, Maria (ofwel Adriana) Vissers de vrouw 2 heele (betalen belasting voor 2 volwassenen), Andries, Jan, Nicolaas, Clasina en Antje de kinderen 5 halve. In de kantlijn: Arm (in Oosterhout - Kohier van het hoofdgeld periode 1 oktober 1799-30 september 1800)
De namen van de kinderen zijn afgekort.

 

 Familie Van Pelt


Een militair plaatje uit 1940 werd in Dongen gevonden in 2017.
Wat heeft dit met de familie van Pelt te maken?

Het werd een zoektocht naar wat er gebeurd kan zijn
in de eerste dagen van W.O. II in Nederland met
degene die dit plaatje droeg
.

 

 
Koperslagers, Bavel, Luik, Claes.
Ze hebben veel te maken met de geschiedenis van de familie van Pelt.
Hieronder de handtekening van Peter Claes van Pelt van 1737.

 

 
 
Voor een reactie, mail het naar  Jac Meeren