Mijn zoektocht – moeders

Ik begon met het uitzoeken van mijn eigen familienaam Meeren.
Omdat ik met de 2 stambomen niet verder kwam, en mijn moederskant ook interessant was gaan vinden, ging ik daarmee aan de slag, ofwel met de familie Dekkers uit Helvoirt.
Een mooi beginpunt was een overzicht van de kinderen van Janus Dekkers en Woutje Schoonus van 3 juni 2007, van een reünie van de familie.

Als ik dan zowel in vader als moeder een plek wil geven, geldt dat ook voor hun vaders en moeders, en zo door. En zo breidde ik mijn zoektocht steeds verder uit, en kwamen de kwartierstaten (ofwel overzichten met vanaf jou steeds je vader en moeder, en daarna van hun ook weer zo, en zo verder).

En toen sloeg de nieuwsgierigheid ook over naar de familie van mijn vrouw,  Marianne Snoeren (familie Snoeren en familie Andries uit Dongen).
Gesprekken met John Andries en René Andries waren hierbij zeer inspirerend. Waarbij René voor de Heemkundekring Wazerweijen van Dongen de nodige artikelen geschreven heeft, en nog steeds anno 2022 met de geschiedenis van Dongen bezig is.

Bij de zoektocht naar de familie Andries kwam ik bij Tade Andries. Hij is afkomstig uit Kortswagen in Friesland en trouwt in 1787 met de Oosterhoutse Adriana Vissers.

Ik vraag me af, hoe Dade vanuit Friesland in aanraking komt met Adriana uit Oosterhout? In die tijd varen er nogal wat boten tussen Friesland en Oosterhout. De Woudsenders bijvoorbeeld, halen in Oosterhout ‘dick bier’. Dat is duurder bier, maar ook langer houdbaar dan gewoon bier. Misschien is Dade op zo’n boot als bemanningslid meegevaren. In Kortswagen wprdt dan turf gestoken, dat deze kant op gekomen kan zijn.

In 2020 zoek ik de route die Dade met zijn toekomstige vrouw Adriana afgelegd kan hebben in 25 februari 1787 vanaf zijn woonplaats in Friesland naar Oosterhout. Daar was hun voorgenomen huwelijk afgekondigd en op 27 februari 1787 trouwden zij in Oosterhout.
Het werd een zoektocht naar een reis per trekschuit of per vrachtschip, via Amsterdam, het centrum van de scheepvaart. Over de weg was toen niet te doen.
Met de hulp van Ad Boerefijn en zijn vrouw, die met hun eigen boot ook wel in die richting gevaren waren, kwam ik een heel eind.
Die routes heb ik in Google Earth projecten vastgelegd. Bij een omzetting van Google zijn die helaas verdwenen. Een backup ervan kon je ook niet maken, dus dat was niet fijn. Als ik nog een keer de moed kan opbrengen, en een veiliger opzet kan maken, komen ze er voor de 2e keer.

Dan krijgen we 2 schoondochters en 4 kleindochters. Dan wil ik hun voormoeders en voorvaders ook uitzoeken. Vandaar aan de slag met Van Pelt en Beerens.
In 2016 ben ik begonnen met de familie Van Pelt. Daar kwam de bijzondere vondst van het identiteitsplaatje van de opa uit het begin van de Tweede Wereldoorlog bij.
In oktober 2018 ben ik gestart met de familie Beerens, aan de moederlijke kant: familie Steenbergen. Ik merk, dat ik steeds meer probeer om de gegevens van een gezin bij elkaar te krijgen, en dat kost veel tijd, maar is tegelijkertijd ook heel interessant.
Het is nog lang niet af, als het MamaMito project zich aandient.

In 2019 start het MamaMito project in België met aandacht voor de voormoeder-lijn, en de combinatie met het moederlijk DNA ofwel het mt-DNA.

MamaMito-project 2019-2022 Histories – KU Leuven – Familiekunde Vlaanderen olv Maarten Larmuseau

Ik neem deel met 4 inschrijvingen, en het worden 4 hele interessante zoektochten:

  • Mijn eigen moeder als startpunt (Dekkers), ook voor mijn broer, en neven/nichten van tantes Dekkers
  • De moeder van mijn vrouw (Andries), ook voor mijn eigen kinderen, en neefjes/nichtjes van hun tantes Snoeren
  • De moeder van 2 kleindochters (Van Pelt)
  • De moeder van 2 andere kleindochters (Beerens)

Bij elke moeder moet ik de originele bronnen meesturen, zodat er zekerheid is over de juistheid, en daarna kan ik pas verder naar de volgende stap. Niet vertrouwen wat er op internetsites staat, de originelen moeten er bij. Vind ik een prima uitgangspunt.
Heb dat steeds zelf ook als uitgangspunt genomen. Ook als is het soms verleidelijk om een stamboom nog verder op te tuigen, niet doen dus.

Er zijn veel meer deelnemers dan verwacht. In plaats van 1500 deelnemers worden het er 7800. Daarvan zijn er ongeveer 350 uit Nederland.
Van 174 deelnemers met verwantschap in de stamboom is mtDNA afgenomen, om te zien of die biologisch overeenkomen.
15 Januari 2022 zullen de resultaten bekend gemaakt worden in een online sessie (vanwege het corona-virus).