Mijn zoektocht – ontmoeting

Ik kwam rond 2005 in contact met Bart van Onzenoord, ook een fervent uitzoeker van de stamboom van zijn familienaam. Weet niet meer hoe we toen in contact gekomen zijn.
De naam van zijn moeder was Jana Meeren, een halfzus van mijn opa.
Hij had nog best veel kennis van waar zijn moeder opgegroeid was, namelijk de Baan 16 in Loon op Zand.

Bart was er op uitgegaan om met de huidige bewoners te praten. Die bleken de boerderij overgekocht van een halfbroer van mijn opa, Pieter Meeren, en ze hadden een oude foto van de boerderij.
Via Bart heb ik de foto gekregen, en zo ben ik daar verder ingedoken, en ben er zelf meerdere keren naar toe geweest.
Ter plekke gaan kijken, dat vond ik mooi, en dat vind ik nog steeds mooi. Heb de foto digitaal in 2013 op verzoek nog een keer naar de huidige bewoner kunnen sturen, een kleinzoon van degene die het gekocht had van Pieter Meeren.

Vanuit de namenlijst heb ik in 1975 Jos Meeren uit Dongen bezocht, oud leraar aardrijkskunde, en zijn vrouw Philomena. Jos behoort tot de ene stamboom en ik tot de andere.
Hij was zelf al enige tijd bezig om zijn stamboom uit te zoeken. Hij kwam ook vaak in het Stadsarchief van Breda.


Bij ons thuis in Oosterhout, wist hij te vertellen, dat er in zijn stamboom meerdere grote boerenhoeves voorkwamen. Ik weet niet meer wanneer dit was, maar schat in rond 2007.
Hij gaf me het advies om er meer omheen te zoeken. Zo zou ik ook meer zekerheid te krijgen, dat het klopte. Ik was toen vooral gericht op het uitzoeken van wie hoort bij wie.

Ik was toen van zijn stamboom gekomen tot 1709, het trouwen van zijn voorvader Hendrik Meeren met Adriana Peeberghe in Princenhage.
Kwam tot de conclusie dat de onderstaande afbeelding diezelfde Hendrik bevatte, maar die heette Adrianus en hij heette Vermeeren.
Nog maar eens alle opties nagegaan, maar bleef daarop uitkomen.
Jos Meeren bevestigde dat dit de juiste Hendrik was. Ik kon weer verder.

1688

Halverwege:

Vigesima quinta january Baptisatus est sub conditione Adrianus filius Adriani Hendrickx Vermeeren et Clara Adriaensen van den Heuvel conjugum Susceptrix Maria Janssen et Elisabetha Hendrickxen Vermeeren

Ofwel: op 25 januari is gedoopt Adrianus zoon van Adrianus Hendricx Vermeeren en Clara Adriaensen van den Heuvel, echtgenoten. Getuigen zijn Maria Janssen en Elisabetha Hendrickxen Vermeeren (zijn zus)

Bemoeilijkt doordat Vermeeren is gebruikt, hier in Chaam en Adriaen vermeld is ipv Henricus.


Hij gaf me ook een notitie met daarop iemand die hij in zijn stamboom niet thuis nog brengen, en voor mij misschien interessant kon zijn: een Denijs Cornelis Meeren, getrouwd met Odelia Cornelis Jan Martens.
Dat bleek voor mij een zeer interessante notitie, al zou het nog jaren duren, voordat ik een zekere link kon leggen.

Later kwam ik hem nog een keer tegen met een wandeling met mijn moeder bij de Volckaert in Dongen. Mijn moeder overleed 26 mei 2008, moet daarvoor geweest zijn.

Hij zei toe dat hij tot rond 1480 gekomen was, en dat er toen wel 12 Peter Meeren’s voorkwamen, waar niet aan uit te komen was. Hij was nu meer bezig met de kwartierstaat.

Ikzelf ben anno 2021 niet zover gekomen, maar heb bij het opstellen van deze nieuwe website nog wel een aanknopingspunt gevonden, met een verhaal over hoeve De Beekhoek en een schema van het geslacht Meeren uit de Paulus van Daesdonk van 2002 (Tijdschrift van de Heemkundekring uit Ulvenhout).

Achteraf gezien, was dit het begin van het eromheen zoeken, het maken van een verhaal, vanuit de losse informatie, die ik kon vinden.
Een verhaal maken betekent dan me afvragen: hoe zag het gezin er uit, waar woonden ze, wat voor beroep hadden ze, hoe verging het hun kinderen?

De ontmoetingen, zoals met Jos Meeren en Bart van Onzenoord, waren voor mij echt om van te genieten.